top of page

Balzsamecetes sült cékla

Varga Árpád 

2016.02.14.

Íme egy borzasztóan egyszerű de finom, egészséges és alacsony költségvetésű étel, ami emellett télen nagyszerű vitaminforrás is. Gyakori vendég nálam a diétás repetroárban. 
Jó étvágyat!

 

Hozzávalók:

 

  • Batyunként 1-2 db nyers cékla

  • Batyunként 2-3 db fokhagyma gerezd

  • Szárított majoránna vagy oregánó​

  • Só/bors

  • Balzsamecet

  • Olívaolaj

 

Recept:

 

A céklákat megmossuk, meghámozzuk és mérettől függően feldaraboljuk. A fokhagymát zúzva vagy egészben rakjuk majd a cékla mellé. Vágunk egy akkora alufóliát, amiből majd batyut tudunk formálni és le tudjuk zárni. A céklát és a fokhagymát középre helyezzük a fóliában, sózzuk borsozzuk és megszórjuk majoránnával. Nagyjából két evőkanál balzsamecettel és olivaolajjal meglocsoljuk a batyu tartalmát, majd összezárjuk a fóliát. 180 Celsius fokon egy órán át sütjük. Miután kivesszük a sütőből, óvatosan szétnyitjuk az alufólia batyukat, majd ízlés szerint tálalunk.

A cékláról:

 

A cékláról egyébként érdemes tudni, hogy a glikémiás indexe 56 és 69 közé esik, ami a közepes kategóriának felel meg. Ezzel a százalékkal szokás jellemezni az egyes élelmiszerek vércukorszint emelő hatását. Hogyan is működik ez?
A kiválaszott élelmiszer vércukorszint emelő hatását az adott élelmiszer teljes szénhidráttartalmával megegyező mennyiségű szőlőcukor vércukorszint emelő hatásához viszonyítják. Azért a szőlőcukorhoz viszonyítanak, mert a vércukorszint alatt a vér szőlőcukor tartalmát értjük. A közepes glikémiás index arra hívja fel a figyelmünket, hogy cukorbetegeknek csupán mértékkel ajánlott céklát fogyasztaniuk.

 

Ez az élelmiszer alapvetően szénhidrátforrás, elenyésző a zsír és a fehérjetartalma. 500 g cékla elfogyasztásával nagyjából 220 kcal energiához jutunk. Diéta vagy tömegnövelés alatt ezeket az információkat szem előtt tartva, tudjuk a céklát beilleszteni az étrendünkbe. A sárgarépához hasonlóan, rendkívül gazdag béta-karotinban, tartalmaz C-, B1-, B2- és B6 vitamint. Magas rosttartalma segíti az emésztést, antioxidánsai pedig segíthetik a szervezet védekezését a szabad gyökökkel szemben. 

Vegetáriánus

bottom of page