top of page

Házi hummusz

Varga Árpád 

2017.03.25.

Nemrégiben másodjára is volt alkalmam Dubaiba látogatni, ahol a testvérem a reggelik kötelező elemévé tette a hummuszt. Imádtam! Bevallom, magam sem sejtettem, hogy mennyire egyszerű témáról van itt szó. Tudom, előre csomagolva megvásárolható a boltokban, de azt is tudom, hogy ezeknek az ízvilága - nevezzük így - meg sem közelíti az igazi házi hummusz ízét. Csupán pár lépés az egész és már készen is van. Szendvicsekhez, pitás ételekhez ennél jobbat ki sem lehetne találni.

 

Hozzávalók:

 

  • 300 g száraz csicseriborsó

  • 150 g szezámmag

  • 2 teáskanál őrölt római kömény

  • 2 gerezd fokhagyma

  • Só, fehérbors

  • 1 evőkanál citromlé

  • Kb. 3 dl olÍvaolaj

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

A receptet egy nagyobb adag elkészítéséhez állítottam össze, egyszemélyes adaghoz érdemes felezni a mennyiségeket. A hummusz a hűtőben jól tárolható, bár példa még nem volt rá, hogy megmaradjon.

 

A száraz csicseriborsót nagyjából másfél óra alatt puhára főzzük. Ezt az időt lerövidíthetjük konzerv csicseriborsó használatával, ugyanakkor mindenkit buzdítok inkább a saját főzésűre.

 

Ezalatt az idő alatt elkészítjük a tahinit. Egy száraz, olajozatlan(!!) serpenyőben, közepes lángon zsemleszínűre pirítjuk a szezámmagot. Itt nagyon kell figyelni, mert a túlpirított, barna szezámmagból készített tahini keserű lesz. A pirított szezámmagot olivaolaj társaságában aprítógépben krémmé varázsoljuk. Ezt nevezzük tahini pasztának. 

 

A csicseriborsót leszűrjük, a főzővizet még megtartjuk. A borsót a tahinivel az aprítóba rakjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a citromlevet, valamint a krémes állag eléréséhez egy kis olivaolajjal és pár evőkanál főzőlével egészítjük ki a mixet. Az apritóval krémet készítünk, melynek ízvilágán és állagán még tetszés szerint korrigálhatunk.

Vegetáriánus

bottom of page