top of page

Levesek

Zellerkrémleves

Kocsy Klaudia

2017.09.17.

Az ősz beköszöntével, illetve téli hónapokra még inkább jellemző, hogy egyre kevesebb zöldséget fogyasztunk. Erre az időszakra jó alternatívát kínálnak nekünk a krémlevesek, melyek sokféle alapanyagból, többféle módon készülhetnek. Többeknek megvan a kitapasztalt, bevállt recept és mindig ugyanúgy készítik, a végeredmény pedig többnyire egy sűrű, tejszínes zöldségpüré. Majdnem minden zöldségből elkészíthető: zeller, sárgaborsó, karalábé, brokkoli, karfiol, cukkini, édeskrumpli, krumpli, vöröslencse, póréhagyma, fokhagyma, cékla, tök, kukorica, édeskömény stb... Talán egyedül padlizsánból nem célszerű levest főzni, mert nem ízletes.

Érdemes odafigyelni egy-egy zöldség glikémiás indexére, így a cukorbetegek is kiválaszthatják a számukra megfelelő alapanyagot. Néhány példa:

Hogyan lesz krémes és megfelelő állagú az egyszerű főtt zöldség?

A zöldségekből készülő levesek krémesítésének több módja is van. Legegyszerűbb, ha a főtt, fűszerezett zöldségeket a főzőlével együtt a fazékban botmixerrel pépesítjük. Azonban figyelni kell a főzőlé mennyiségére, hogy ne legyen túl híg és ne is főzelék állagú legyen. Ha a zöldségek fölé körülbelül egy ujjnyival ér a víz, akkor jó lesz :)

Turmixolás után, krémesíthetjük főzőtejszínnel, kókusztejjel, növényi tejszínnel. Ez a lépés a sok esetben kihagyható (például a zellerkrémlevesnél). A fokhagyma krémlevesnél azonban fontos valamilyen tejszínes habarás, hogy finom krémes legyen. A kevésbé rostos zöldségek (fokhagyma, póréhagyma, karfiol, brokkoli, cukkini) mellé fontos egy-két szem krumplit, fehér édeskrumplit, paszternákot, fehérrépát, zellert vagy sárgarépát is főzni, majd a levessel együtt turmixolni, hogy megfelelő állagú levest kapjunk. 

Egy kicsit a szénhidrátokról...

A szénhidrátokat többféle szempontból csoportosíthatjuk. Felszívódásuk alapján megkülönböztetjük a szervezet számára gyorsan hasznosuló és a lassabb felszívódású szénhidrátokat. Lassan felszívódó szénhidrátot tratalmaz a teljes kiörlésű gabona és ezekből készült lisztek, zöldségek, olajos magvak. Gyorsan felszívódó szénhidrátok a gyümölcsök, tejtermékek, finomított lisztek. A krémlevesek készítésekor pürésítjük a zöldségeket. Mivel ez egyfajta homogenizálás így az egészségesebb lassú felszívódású szénhidrátok gyorsabban fognak felszívódni, ami sajnos nem mindenkinek jó. Ezért inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek célszerű erre odafigyelni az alapanyag választáskor. Ez a hatás valamelyest ellensúlyozható, ha tálaláskor olajokkal, olajos magvakkal, reszelt sajttal kínáljuk a levest.

Hozzávalók 4 főre:

​​

  • 1 db zeller

  • 1 kis db vöröshagyma

  • só ízlés szerint

  • 1 késhegynyi bors

  • 1 késhegynyi szerecsendió vagy fűszerkömény

Recept:

 

A hagymát és a zellert megpucoljuk, felkockázzuk, majd kókuszzsírban üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, és pár percig együtt dinszteljük. Felöntjük vízzel addig, hogy ellepje majd fűszerezzük és puhára főzzük. Botmixerrel vagy turmixszal krémesítjük. A levest tökmagolajjal, olajos magvakkal, reszelt sajttal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.

bottom of page